“Baba” denildiğinde akla gelen markalar

Babalar Günü, bu sene 18 Haziran’a denk geliyor. Onları mutlu etmek için neler yapılabilir sorusunun yarattığı telaş şimdiden başladı. Aynı hareketlilik markalarda da gözleniyor. The Brand Age Dergisi ve Poltio iş birliğiyle yapılan araştırma, bu özel günden en karlı tekstil sektörünün çıktığını söylüyor.

Markalar için özel günler ayrı bir önem taşıyor. Her marka kendi algısını yaratırken, müşterinin zihninde özdeşleşme yaratabilecek birtakım değerleri ön plana koyarken bu özel günleri de olabildiğince lehine çevirmeye çalışıyor. Ancak, ‘Babalar Günü’ dolayısıyla her sene tekrarlanan bir iletişim yapan markalar, bu konuda başarılı olamamış görünüyor. Çünkü araştırmaya katılanların %86’sı ‘Babalar Günü’yle özdeşleşebilecek bir markayı akıllarında canlandıramıyor.

Araştırma verilerine göre, ‘Babalar Günü’ dolayısıyla bir markayı hatırlayan %14’lük kesim, hatırladıkları markanın hangisi olduğu sorulduğunda büyük oranda giyim markalarından oluşan yanıtlar veriyor. En çok hatırlanan markalar arasında Kiğılı (%25), Pierre Cardin (%11), Beymen (%11) ve Sarar (%5) başta geliyor.

‘Babalar Günü’nde akla gelen markalar, kategoriler üzerinden sorulduğunda ise giyim markaları yine ilk sırada bulunuyor. Diğer kategoriler ve sıralama şu şekilde:

Giyim: Kiğılı: %7

Kişisel Bakım: Gillette %2

Teknoloji/Elektronik: Samsung %5

Otomotiv: Mercedes %3

Katılımcılara, “babanıza ne hediye alırsınız” sorusu da soruldu. Sonuçlara göre gömlek büyük bir farkla ön plana çıkıyor. İkinci sıradaysa kravat yer alıyor. Şık bir aksesuar hediye etmek isteyenlerin tercihi ise saat. Saat, hediye alternatifleri arasında üçüncü sırada yer alıyor.

2013 yılında kaybettiğimiz değerli sanatçı Müslüm Gürses’in gerek şarkılarıyla gerekse kişiliğiyle kazandığı baba lakabı, toplum tarafından hiçbir zaman unutulmayacak gibi görünüyor. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların “baba” olarak gördükleri isim Müslüm Gürses. Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hoca’sı, duayen oyuncu Münir Özkul ise hemen arkasından geliyor.

Babalar ve çocuklar birbirlerini ne kadar severlerse sevsinler, aralarındaki ilişki zaman zaman gerilir. Özelikle de gençlik çağındakilerin ebeveynlerinden uzaklaştığı, yaşanılan zaman farklılığının yarattığı kültürel çatışma dönemlerinde… Ancak yaşanılan küçük-büyük, tüm sorunlara rağmen babalara karşı en fazla güven duygusu hissediliyor.

@HandeArpaligil

YORUM YAZ

Yorumunuzu buraya girebilirsiniz.
Lütfen adınızı buraya girin